Bağımsız Maden-İş Sendikası: Anagold madende çalışanlara görevleri dışında siyanür taşıtılıyor

T24 Ankara

Bağımsız Maden-İş Sendikası, Anagold altın madeni bünyesinde dokuz yüz elliden fazla çalışanı bulunan taşeron şirket Çiftay’ın çalışanlarını işbaşı yapmaya çağırdığını açıkladı. Açıklamada çalışanların görevleri dışında siyanürlü toprak sevkiyatında çalıştırıldığı belirtildi.

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın internet sitesinde yaptığı açıklama göre, çalışanların taşeron şirket Çiftay ile yaptığı sözleşme kapsamında siyanürle doğrudan temas ettiği bir nokta bulunmazken çalışanlara verilen görevler bugün itibariyle farklı bir görevle değiştirildi. Dinamit ile yapılan patlatma işleminin ardından çıkan cevher ve taşları ilgili bölüme taşımakla görevli olan Çiftay işçilerinin görevleri siyanürlü toprağın sevkiyatını yapmak ile değiştirildi. Yeni kayma risklerinin tespit edilmesine rağmen çalıştırılan personele bunun “son görevleri” olduğu ifade edilirken yaptıkları işin bitmesinin ardından çalışmaya devam etmeyecekleri söylendi. 

Çiftay işçilerine işbaşı yaptırıldı 

Açıklamada, Çiftay bünyesinde bulunan dokuz yüz elliden fazla çalışan kısım kısım işbaşı yapmaya çağırırken çalışanların kaldığı yerin değiştirdiğine yer verildi. Yapılan açıklamaya göre çalışanlar, maden sahasından uzakta ve güvende bulunan alandan çıkartılarak şantiyedeki kamp alanına yerleştirildi.

Bağımsız Maden-İş yaptığı açıklamada Çiftay bünyesinde çalışan personele birlik olma çağrısı yaparken siyanür taşıma adına yeterli eğitimi bulunmayanlara 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. Maddesi bağlamında “yüksek risk taşıyan ve yapmak için yeterli eğitim-donanıma sahip olmadığınız işleri yapmaktan kaçınma” hakkının olduğu da hatırlatıldı. Sendikanın yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Erzincan İliç’te Anagold’un altın madeninde yaşanan facianın 4. günü geride kaldı. Göçük altında kalan 9 maden işçisi arkadaşımıza hala ulaşılamadı. Sahada çalışmalar sürerken, siyanürlü toprağın kaldırılması için de çalışmalara başlanması gündeme geldi. Dün gece itibariyle Anagold altın madeni bünyesinde 950’den fazla işçinin çalıştığı taşeron Çiftay şirketi, işçileri kısım kısım işbaşı yapmaya çağırdı. İşçilerin önemli bir bölümünün kaldığı, maden sahasına görece daha uzak ve güvenli kamp alanı boşaltılarak işçiler şantiyedeki kamp alanına taşındı.

“Çiftay işçilerinin bugün yaptığı iş değiştirilerek siyanürlü toprağın sevkiyatı görevi veriliyor”

Çiftay şirketinin çalışmaları kapsamında olağan şartlar altında siyanürle doğrudan temas ettikleri bir nokta yok. Dinamitle patlatma işleminden sonra çıkan cevher ve taşları ilgili bölüme taşımakla görevli olan Çiftay işçilerinin bugün yaptığı iş değiştirilerek siyanürlü toprağın sevkiyatı görevi veriliyor. İşçilere bu işin son iş olduğu, siyanürlü toprak taşındıktan sonra çalışmaya devam etmeyecekleri söyleniyor. Üstelik 18 Şubat itibariyle dahi alanda yeni kaymalar sebebiyle risk tespit edildi.

“Eğitimimiz ve bilgimiz olmayan, yetkin olmadığımız bir işte çalışmaya çağrılıyoruz”

Siyanürlü toprağın taşınması olağan iş sözleşmesinde esaslı bir değişiklik anlamına gelir, bu değişiklik ancak sizin açık onayınızla mümkündür. Size bir kağıt imzalatmak isterlerse anlamı budur, bunu imzalamak zorunda değilsiniz. İşverenin sizden bunu istemesi, tarif edilen işin risklerini sizin üstlenmenizi istemesi anlamına gelir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. Maddesi bağlamında yüksek risk taşıyan ve yapmak için yeterli eğitim-donanıma sahip olmadığınız işleri yapmaktan kaçınma hakkınız var. Biz elbette göçük altındaki arkadaşlarımıza ulaşılabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz, gerçek arama-kurtarma çalışmalarına ilk gün çağırsalardı koşa koşa giderdik ama bugün yapmamızı istenen iş arama-kurtarmaya destek değil. Eğitimimiz ve bilgimiz olmayan, yetkin olmadığımız bir işte çalışmaya çağrılıyoruz.

“Bağımsız Maden-İş olarak buradayız”

Tespit edebildiğimiz kadarıyla 13 Şubat’tan sonraki süreçte, hakları ve iş güvencesi en yüksek tehlike altında olan işçiler sizsiniz. Bu sebeple bireysel hareket ederek bu tehlikeden kurtulma şansımız yok. Haklarımızı ve işimizi korumak ancak güçlü bir birlik sağlayabilirsek ve birlikte hareket edebilirsek mümkün olabilir. Bağımsız Maden-İş olarak buradayız. Hak arama mücadelesinde her türlü birliği sağlamak için hazırız.”

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28’te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Anagold Maden’de (İliç’te) çalışan bir işçi, T24‘e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, “Gördüğünüz topraklar siyanürlü” dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN – Erzincan’da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: “Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor”

TIKLAYIN – İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

Çöpler Madeni’ndeki “kapasite artırımı izni” Murat Kurum’un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN – Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

GALERİ – Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprak kaydı | “Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili”

TIKLAYIN – TMMOB Başkanı Türkkolu: “Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı”

TIKLAYIN – TTB’den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN – TİP avukatı Özgür Urfa’dan Çöpler Altın Madeni açıklaması: Suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örtbas edildi

TIKLAYIN – TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: “Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı”

TIKLAYIN – CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül: Bu maden sahasının büyük risklere yol açabileceğini hep söyledik; ihmali olanlar hesap vermelidir!

TIKLAYIN – Bakanlık maden faciası açıklamasında “siyanür”e yer vermedi: “Malzeme”nin Fırat Nehri’ne akmaması için kapakları kapattık

TIKLAYIN – CHP’den Bakan Tunç’a maden tepkisi: Soruşturmaya önce Murat Kurum’dan ve kendinizden başlayın

‘Siyanür sızıntısını’ Meclis’te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?

TIKLAYIN – Geçmişte İliç Altın Madeni’ne soruşturma açan Cihaner: Kuruluşundan beri şaibeli; bir siyasiyi kendisine ortak ederek işlerinin ‘yolunda gitmesini’ sağladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir